Anlayarak Hızlı Okuma

[block id=”964″]

ANLAYARAK HIZLI OKUMA

Kitap okumanın gereğini bilen bir insan için, hızlı okumanın da neden gerekli olduğu bellidir. Çünkü kitap okuyan bir insan, sürekli bir şeyler öğrenme ve kendini geliştirmenin peşindedir. O, sürekli ve hızlı bir şekilde gerekli bilgilere ulaşmak ve kendini geliştirmek ister. Günümüz dünyasında bilim ve tekniğin hızla gelişmesi, insanların işlerini kolaylaştırıyor gibi görünse de çağımızın değişen şartları insanın üzerindeki yükü, yükün niteliğini değiştirerek artırmaktadır. Bundan dolayı da insan, az zamanda çok iş başarmak zorunda kalmaktadır. Okunması gereken yazıların çokluğu, zamanın azlığı insanları daha hızlı okuyabilmek için bilimsel araştırmalar yapmaya itmiştir. Okuma hızı, bilimsel yöntemle artırılabilir. Çünkü okuma hızı üzerinde çalışma yapılırsa elde edilecek bir beceridir. Hızlı okuma, sonradan kazanılan davranışlar arasında yer alır. Hızlı okuma kişilerin çabukluk, kavrama ve öğrenme yeteneklerini geliştirerek, daha önceki okuma süresine kıyasla, dakikada okudukları kelime sayısını ve anlama düzeylerini artırmaları demektir.

Temel anlamda hızlı okuma sonradan edinilebilen bir beceri olduğundan dolayı, aslında bir alışkanlık değişimidir. Her alışkanlığın değişe bilmesi için bir süre gerekmektedir. Hızlı okumada bu süre maximum 1 aydır. Doğru, sıralı ve kordineli yapılan göz egzrsizleri ile rahatlıkla 30 günde hızlı okumaya geçilebilir. Online hızlı okuma olarak sizler için hazırladığımız 30 kurdan oluşan egitimimizde kullandığımız teknikler, bireyin yaşına ve grubuna göre özel hazırlanmış ders kurları, seiyeler ve metinler ile hızlı okuma artık çok kolay bir hal almıştır. 

Günümüzde hızlı okuma adına bir çok eğitim metaryelleri ve kitaplar bulunmaktadır. Online hızlı okuma, geliştirdiği özel uygulamalar ile sizlere kordineli bir eğitim sunmaktadır. Her eğitim grubunun seviyeleri, hızları, metinlerin seviyeleri ve kelimelerin seviyeleri sizlere özel hazırlanmışdır. Web üzerinden yaptığınız her alıştırma sistem tarafından kaydedilir. Gelişiminizi sizler için raporlar. Eğitimin sonunda takistoskop gelişiminizi, okuma hızı gelişiminizi ve anlama oranının gelişimini görebilirsiniz.

NEDEN YAVAŞ OKUYORUZ?

Görme alanının dar olması ve okunan metinde, bir kelimelik bloklar halinde okuma yapılması yavaş okuma sebeplerindendir. Ayrıca, ilk okulda yapılan okuma eğitimleri sesli eğitim üzerinedir. Doğru sessiz okuma eğitimi içeri müfredatta yoktur. Bu şekilde yapılan okumalarda göz çok fazla sıçrama yapar ve her gördüğü kelimeyi sesli olarak telafuz eder. Jetoku Online Hızlı Okuma ve Anlama eğitim sistemi ile görme alanı genişletip, gözün metin üzerinde bekeleme süresini kısaltarak, gördüğümüz kelimeleri sesli teleffuz etmezsek ve blok okumalarda ki kelime sayısı artırıldığında göz daha az sıçrama yaparak okuma hızı arttırılır.

Okuma esnasında gözler bir fotoğraf makinasının çalışma kapasitene sahiptir. Okunan metnin resimlerini çekerek beyine gönderir; beyinde daha önce öğrenmiş olduğu bu sembolleri çözer. Sembolleri birleştirirek ana fikre ulaşır. Bu süreç saniyenin onda birine kadar düşürülebilir. Bu da sadece doğru yapılan hızlı okuma ve anlama egzersizleri ile mümkündür.

Beyin normal şartlar altında, bir dakikada 1600 kelimeyi okuyup anlayabilir. Okumanın yapıldığı anda, göz kasları beyinin hızına ulaşamadığında, beyinin kapasitesi altında bir çalışma yaptığında, bir dakikada okuna bilecek kelimenin çok daha altında kelimeyi okur. Boşta kalan kısımda da günlük işlerini düşünmek için ayırır. Online hızlı okuma eğitimi sayesinde göz kaslarının geliştirilmesi ile dikkat eksikliği, yoğunlaşamama gibi sorunların ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.

HIZLI OKUMANIN FAYDALARI NELERDİR?

Hızlı okumanın faydaları sadece daha hızlı okumakla ilgili bir fayda değildir. Bilgiyi daha iyi, daha hızlı anlayabilmek ve daha uzun süre muhafaza edebilmek şüphesiz birinci öncelikte. Ancak hızlı okumanın sağladığı avantajlar sadece bunlardan ibaret değil.

Dünya son dönemlerde çok daha hızlı gelişiyor, mevcut bilgiler sürekli güncelleniyor ve değişiyor. Çoğu insan değişen teknolojilere ayak uyfurabilmek, son trenlerle güncel kalabilmek, işlerini daha hızlı bitirebilmek ve kariyerinde ilerlemek için hızlı okumayla ilgilenmek zorunda kalıyor.

Çalışanların bilgi ve becerilerini artırmak için okumaları gereken konuların haricinde, birçok teknik kılavuz, rapor ve dosyaları okuması gerekiyor. Rekabetçi sektörlerde kalabilmek için hızlı okumak şart. Ancak, hızlı okumanın nasıl yapıldığını öğrenmenin en müthiş kısmı, daha hızlı okuyarak bilgiyi daha iyi kavramak ve saklamak için edinilen yeni yeteneğin bunların ötesine geçmenize ve hiç de küçüksenemeyecek başka yan faydalara da sahip olmanızı sağlaması.

İşte hızlı okumanın yararları ile ilgili detaylı bir döküm:

Hafızayı Geliştirir

Beyin bir kas gibidir. Eğitilen bir beyin daha sağlam ve daha performanslı çalışmaktadır. Hızlı okuma, beynimizin daha yüksek bir seviyede performans göstermesi doğrultusunda mevcut şartlara meydan okur. Bilginizi daha hızlı alabilmek için beyninizi eğitirken, beyninizin hafıza gücü gibi diğer alanları da gelişecektir. Hızlı okuma sırasında hafıza bir dengeleyici kas gibi davranarak paralel olarak gelişir.

Daha İyi Odaklanma Sağlar

Çoğu insan, ortalama okuma hızı olan 150 -250 kelime/dakika aralığında bir okuma yeteneğine sahiptir. Ancak bazı insanlar 500 – 800 kelime/dakika hızda okuyabilirler. Peki, neden arada böyle bir boşluk var? Bunun iki temel sebebi var. Birincisi, öğrendiğimiz geleneksel okuma tarzı çok verimli değildir. İkinci neden odaklanma ve konsantrasyon eksikliğidir. Eğer okuduğumuz şeye odaklanamazsak, aklımız başka yerlerde dolaşacak ve başka düşüncelerle meşgul olacaktır. Hızlı okuma konsantrasyonu da artıran bir beceridir.

Mantıksal Düşünmenizi Geliştirir

Okuma beyniniz için bir egzersizdir. Beynini daha hızlı okumak için eğitirken inanılmaz bir şey olur. Beyniniz bilgiyi sıralamak ve daha önce depolanmış olan diğer bilgi parçaları ile korelasyon bulmakta daha verimli olur. Okuma hızınızı ne kadar artırırsanız, bu süreç o kadar hızlı olur ve daha önce işlemek için daha uzun sürecek olan düşünsel tepkinizin otomatik olarak geliştiğini fark edersiniz.

Daha İnovatif Olmanızı Sağlar

Yaratıcı düşünme ve inovasyonun temelinde farklı fikirler arasında ilişkler kurulması yatmaktadır. Hızlı okumak beyninizdeki veri tabanınızda birçok farklı görüş ve fikirlere sahip olmanızı sağlar. Bu zengin veri bankası ve farklı bakış açıları başkalarının görmediği ilişkileri yakalamanızı kolaylaştırır. Bir inovasyon ustası olan Steve Jobs bu konuyla ilgili olarak, hızlı okumanın inovatif düşünmeye yardımcı olacağı vurgusunu yapmıştır.

Kendinize Olan Güven Seviyenizi Yükseltir

Bu sonuç, daha hızlı okuma ve daha fazla anlama yeteneğine sahip olduğunuzda, hayatın her yönünü daha hızlı öğrenebileceğinizi bilmenin sonucudur. Daha hızlı okuma ve öğrenme yeteneğinizi geliştirdiğinizde, daha fazla sayıda kapının sizin için açıldığını ve hayatınızda daha fazla seçenek almaya başladığınızı görürsünüz. Çünkü her kitap ya da makale, ister kurgu ister kurgusal olsun, farkındalığımızı değiştirmemize yardımcı olmakta ve yaşamımızda daha fazla derinlik görmeye başlamamızı sağlamaktadır. Bu yeni bulunan derinlik, özgüvenimizi artırmaktadır.

Duygusal Olarak Rahatlama Sağlar

Okuma genel olarak çok rahatlatıcı bir faaliyettir. Stresi azaltmaya yardımcı olur. Çünkü zihninizi endişe ve sağlıklı veya yararlı olmayan diğer düşüncelerden uzak tutar. Daha hızlı okuduğunuzda, bilgiyi daha fazla hazmedersiniz. Bu, ağırlıklı olarak okuduğunuz bilgilere odaklanmanıza neden olur. Bu durum dolaylı olarak gerginliği azaltır ve duygusal rahatlamayı artırabilir.

Hızlı Okumayı sadece daha hızlı okumak olarak değil, bunu bir beyin egzersizi olarak da düşünebilirsiniz. Kaslarınızda olduğu gibi, düzenli olarak egzersiz yaparsanız, daha da güçlenirsiniz. Beynini kullanırsanız, daha güçli bir beyine sahip olursunuz.

Özet olarak hızlı okumanın faydaları sadece okuma hızınızı, anlama ve bilgiyi elde tutma oranınızı arttırmanıza yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda zevk aldığınız ilave faydaların keyfini çıkarmanıza da vesile  olacaktır.

 

[ux_image id=”1670″ image_size=”original”]