***   BEĞENDİĞİNİZ ÜRÜNÜ İNCELEYİP E-BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN, ÖZEL İNDİRİMLERDEN FAYDALANIN   ***   3 TAKSİT 0 FAİZ   ***   ÜCRETSİZ HIZLI KARGO   ***   GÜVENLİ ÖDEME   ***   GÜVENLİ ALIŞVERİŞ   ***   İLETİŞİM:   0216 467 26 27   ***

ÇOCUKLARDA BEYİN GELİŞİMİ

ÇOCUKLARDA BEYİN GELİŞİMİ

Beyin Gelişimi; genetik faktörlerden, beslenme alışkanlıklarından ve çevresel faktörlerden etkilenerek beynin fiziksel yapısını tamamlama sürecidir. Beyin gelişimi anne karnında başlar ve ilk nöronlar (sinir hücreleri) oluşur. Bilişsel anlamda beyin gelişimi nöronların sayıca artmasından ziyade nöronlar arası bağlantıların (sinapsların) artması ile gerçekleşir.

Beyin Gelişimi Kaç Yaşına Kadar Devam Eder?

Erkek çocuğun beyin gelişimi 16-18 yaşa kadar, kız çocuğun ise beyin gelişimi 15-17 yaşa kadar devam eder.

ÇOCUĞUN ZEKÂ GELİŞİMİ İÇİN NELER YAPILMALI?

Doğru besinler ile zekâ gelişimi sağlandığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Spor ve çeşitli fiziksel egzersizler ile zekâ gelişimi sağlandığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Özellikle erken dönemlerde yapılacak 4 yaş etkinlikleri ve 5 yaş etkinliklerinin zekâ becerilerini geliştirdiği kanıtlanmıştır.

Çocuk zekâ gelişim oyunları veya daha genel gruplandırma yaparsak bilişsel gelişim oyunları ile zekâ gelişimi sağlandığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Bilişsel Gelişim Oyunları Oynamak Zekâ Gelişimi Sağlar mı?

Çocuk gelişim uzmanları ve pedagoglar, oyunların çocuklar en az besinler kadar önemli olduğunu vurguluyor! Çocuğun iç dünyasını yansıttığı, deşarj olurken hayal gücü ve zekâ düzeyini geliştirdiği en önemli araç oyundur. Bu hususta yüzlerce farklı oyundan bahsetmek tabi mümkündür.

Bilişim sistemlerinin gelişmesiyle birlikte bilişsel gelişim ile ilgili oyunlar da yeni boyut kazanmış ve bizzat çocuğun beyin gelişimi üzerinde etkili olabilecek nokta atışı oyunlar tasarlanmıştır. Türkiye’de bir ilk olan Neeuro Cogoland Beyin Geliştirici Oyunlar bu konuda en iyi örnek olarak gösterilebilir.

Oyun ve oyunlaştırmanın çocuklar üzerindeki motive edici etkisi de düşünülerek okullarda eğitici oyunlar şeklinde çocuk gelişimi dersleri uygulanmaktadır.

Genellikle okul çağı çocuklarından bahsediyoruz ama 2 yaşındaki çocuğun zekâ gelişimi için ne yapılmalı, 3 yaşındaki çocuğun zekâ gelişimi için ne yapılmalı? Şeklinde gelen soruları da mümkün olduğunca yanıtlamaya çalışıyoruz. 2-3 yaş çocuklar için beyin gelişimi etkileyen en önemli faktörler:

Beslenme alışkanlığı, uyku düzeni, oyun şeklinde sıralanabilir.

Bebeklerde beyin gelişimi geriliği, zaman zaman fiziksel belirtilerle kendini gösterebilmektedir. Örneğin, parmaklarda, kulaklarda, saçlarda ve benzeri fiziksel alanlarda bozukluklar görülmesi, çocuğun anne karnında çeşitli sorunlar yaşadığını işaret ediyor olabilir. Tabi ki fiziksel bozuklukların tamamı beyinle alakalı değildir. Bu sadece bir ipucu olmakla birlikte bir uzmana danışmayı gerektirebilir.

BİLİŞSEL GELİŞİM NEDİR?

Biliş: Öğrenme, hatırlama ve düşünme süreçleri biliş kavramını oluşturur. Örnek Bilgi: Bebeklerde beyin gelişimi anne karnında 3.hafta başlar, 5.ay itibariyle çevreden gelen uyaranları algılamaya geçer. Çocuğun beyin gelişimi ilk 3 yıl oldukça hızlıdır.

Bilişsel Gelişim: Düşünme, öğrenme, hatırlama gibi bilişsel faaliyetlerin zaman içerisindeki gelişimini ifade eder. Bilişsel gelişimin hızlı gerçekleşiyor olması parlak zekâ veya üstün zekâ potansiyelini oluşturur.

Bilişsel gelişim nedir? Sorusunu yanıtladığımıza göre şöyle bir sıralama yapabiliriz:

·         Beyin gelişimi anne karnında başlar,

·         Bilişsel gelişim, beynin fiziksel gelişimi ile bağlantılıdır,

·         Bilişsel gelişim, zaman ile orantılı (yaşın ilerlemesi ile gerçekleşen) bir durumdur,

·         Bilişsel gelişimin emsal teşkil eden durumlara göre (yaşıtlara göre) hızlı gerçekleşiyor olması zekâ gelişiminin (normal zekâ, parlak zekâ, üstün zekâ gibi) derecesini belirler,

·         Bilişsel gelişim etkinlikleri, sosyal etkinlikler, dış faktörler; bebeklerde, çocuklarda ve yetişkinlerde beyin gelişimini hızlandırır.